Decembrski piškoti


Vsak dan nov recept:

Čokoladni sufle

Potrebuješ:
- 8 jajc
- 100 g sladkorja v prahu
- 80 g moke
- 300 g čokolade (50-70 %)
- 300 g masla

Z mešalnikom penasto umešaš sladkor in jajca. Vmešaš moko in sladkor. Čokolado in maslo stališ nad soparo in pustiš, da se malo ohladi. Staljeno čokolado in maslo vmešaš v jajca. Modelčke dobro namažeš z maslom. Naliješ maso v modelčke in pečeš 7-10 minut na 180 stopinj. Notranjost mora biti še tekoča.

 

 

 

 

Čokoladni mousse - enostavno, ampak božansko

- 175 g jedilne čokolade nalomim na koščke in raztopim nad vročo vodo. Primešam 4 rumenjake in 2 žlički brandyja, da se masa lepo sveti. Iz 4 beljakov stepem trd sneg in ga vmešam v čokoladno maso. To dam v kozarce in postavim v hladilnik. Ohlajeno okrasim s smetano in komaj čakam, da dam prvo žlico v usta, ker je božansko.

 

 

 

 

 

Domače bajadere

- 30 dag zmletih piškotov- 30 dag zmletih orehov
- 1 margarina (25 dag)
- 60 dag sladkorja
- 10 žlic hladne vode
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 5 žlic olja
Penasto zmešaj margarino in ji dodaj piškote in orehe. Na ognju stopimo sladkor in vodo in še vroče dodaj masi. Maso razdeli na 2 dela in enemu dodaj 10 dag stopljene čokolade. Nato v pekač daš najprej temnejši del, nato svetlejšega in čez polij stopljeno čokolado (10 dag čokolade in 5 žlic olja). Pusti čez noč, da se ohladi in naslednji dan nareži na kocke.

 

 


 

 

Borovničeva pita

Za testo:
- 25 dag moke
- 12 dag masla
- 12 dag sladkorja
- malo pecilnega praška
- jajce
Na hitro zgneteš testo. Daš v pečico na 200 stopinj za cca 15 minut.
Za nadev:
- 2-3 dcl smetane
- 2 dcl mascarpone kreme
- sladkor po okusu
- borovnice
Smetano stepeš, dodaš mascarpone kremo in sladkor po okusu. V kremo vmešaš nekaj borovnic. Ostale borovnice pa potreseš zgoraj. Ohladiš. Ponudiš s stepeno smetano.

 

 

Cupcakes ali male tortice

Receptov za male tortice oz. cupcakes je res veliko, ampak jaz jih delam po enostavnem receptu, potem pa ustvarjam pri nadevih, okraskih - skratka z veliko domišljije...
Tortica je sestavljena iz spodnjega dela: testa in zgornjega dela: nadev oz. okras.
Svetlo testo:
- 3 jajca
- 10 dag sladkorja
- vanilijev sladkor
- 10 dag moke
Iz beljakov narediš sneg, rumenjake in oba sladkorja pa penasto stepeš. V rumenjake vmešaš moko in na koncu še narahlo beljake. Z žličko naložiš v modelčke za mufine in daš v pečico. Jaz jih zapečem samo toliko, da so pečeni, ker potem ostane testo res sočno - to je cca 10 minut na 200 stopinj. 

Temno testo:
- 3 jajca
- 7,5 dag sladkorja
- 4 dag moke
- 2 dag kakava v prahu
Iz beljakov narediš sneg, rumenjake in sladkor penasto stepeš. V rumenjake vmešaš moko in kakav in na koncu narahlo vmešaš še beljake. Naprej enako kot v prejšnjem receptu.

Nadev:
- 250 g mascarpone sira
- 1 l sladke smetane

Smetano stepeš in dodaš mascarpone sir in kremfix. Krema mora biti zelo črvsta. Za različne barve pa potem dodajaš:
- za temno kremo dodaš stopljeno čokolado- za roza kremo dodaš jagodno marmelado 
Kremo nabrizgaš na tortico šele, ko je res čvrsta - najbolje, da jo daš prej za nekaj časa v hladilnik.
Zelo dobro je, če v kremo vmešaš sadje, ali zmlete lešnike, pistacije... Naj ti dela domišljija.

Makroni – zahtevno in za dobre živce

- 100 g beljaka (približno 4 beljaki)
- 50 g kristalnega sladkorja
- 200 g sladkorja v prahu
- 110 g mandljev
- jedilne barve v prahu, da ne dodajamo odvečne vlage (po želji)

Krema:
- smetana (odvisno od količine makronov)
- bela, temna čokolada
- maslo
- kakav, marmelade, jedilne barve

 Beljake stepi z mešalnikom in ko se začne delati sneg, počasi dodaj kristalni sladkor. Stepaj do trdega snega.Snegu dodaj mešanico mletih mandljev in sladkorja in po želji barve. Če želiš makrone različne barve, potem si mešanico razdeli na manjše dele in posamezno dodajaj barve.  Mešanico najprej nežno premešaj, da se sestavine premešajo,nato pa močno premešaj, da iz mase stepeš odvečni zrak. Enotno mešanico  nabrizgaj na peki papir -  približno 3 cm velike kupčke, med njimi naredi razmik, ker se razlezejo. Daš jih v pečico na 80 °c cca 20 minut nato pa jih pečeš pri 150°C cca 13 minut.Ko so pečeni, jih je potrebno popolnoma ohladiti in jih šele nato previdno odstrani iz papirja.V kozico nalij smetano, vanjo nalomi koščke čokolade  in na nizki temperaturi grej do vrelišča. Odmakni iz ognja, dodaj še jedilno žlico masla in maso popolnoma ohladi. Ohlajeno maso nabrizgaj na makrone in jih stisni v sendvič.

 

 

 

Skutne blazinice:

- 1 kg moke
- 1/2 kg skute
- 1 maslo
- 1 pecilni prašek
- ščep soli
- marmelada
- 1 vanilijev sladkor
- sladkor v prahu

Moko presej s pecilnim praškom. Skuto pretlači in jo zmešaj z moko. Maslo nareži na košče in ga vgneti v moko in skuto. Posoli.  Kepo testa zavij v prozorno folijo in jo daj za pol ure v hladilnik. Na pomokano desko razvaljaj zelo tanko testo in ga razreži na kvadrate. Na vsak kvadratek daj žličko marmelade in prekogni in z vilicami stisni, da nastane žepek. Peči cca 15 minut na 180 stopin. Še vroče povaljaj v sladkornem prahu pomešanim z vanilijevim sladkorjem.  


 
Razpokani piškoti
- 250 g kokosove moke
- 120 g čokolade v prahu
- 100 g zmletih orehov
- 250 g sladkorja v prahu
- 3 jajca
- sladkor v prahu za "posip"
Rumenjake loči od beljakov. Rumenjake, kokosovo moko, čokolado v prahu, orehe ter sladkor zmešaj in dodaj sneg iz beljakov. Iz mase naredi  kroglice, ki jih povaljaj v sladkorju v prahu. Piškote zloži na s peki papirjem obložen pekač in jih peči  cca 10 minut na 200 stopinjah, oziroma dokler piškoti ne razpokajo. Ohladi jih na pekaču.
 
 
   

Babičini piškoti z marmelado
- 25 dag moke
- 10 dag sladkorja
- vrečka vanilijevega sladkorja
- žlica mleka
- 5 dag mletih orehov
- 20 dag margarine
Sestavine zgneti in oblikuj kroglice. Na sredino kroglice naredi vdolbinico za marmelado. Pečeš cca 10 minut na 200 stopinj. V še vroče daš marmelado, tisto, ki ti je najbolj všeč.

Marcipanove praline
- 200 g marcipanove mase
- 100 g sladkorja
- zavitek temnega čokoladnega obliva
- zavitek belega čokoladnega obliva
- zavitek krokanta (koščki lešnikov v karamelu)
- 1 velika žlica marelične ali jagodne marmelade
- čašice papirja za peko

Za nadev in okras:
- kandirane češnje
- suhe fige
- suhe jagode
- suhi datlji
- neslane pistacije
- mandljevi lističi
- mandljeve paličice

Marcipanovo maso pregneti s sladkorjem v prahu. Oblikuj male bonbone: V marcipan zavij kandirano češnjo, košček sadja, pistacijo, mandljeve paličice… Nad paro segrej oba obliva in marmelado. Bonbone nabodi na zobotrebec in jih pomoči v želeni obliv – lahko cele, lahko samo pol. Odlagaš jih na peki papir. Marmelado uporabiš takrat, ko želiš bonbon povaljati v krokantu, v kokosovi moki… ker deluje kot lepilo. Ko so prelivi še mehki, bonbončke okrasiš s kandiranimi češnjami, mandlji, sadjem…
Čez noč jih pusti v hladilniku, da se strdijo. Nato jih preloži v papirnate čašice.
Narejeni z ljubeznijo so zelo lepo darilo.

Čokoladni očarljivci
- skodelica stopljenega masla
- skodelica rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 2/3 skodelice grenkega kakava v prahu
- skodelica moke
- ščep soli
- 4 velike žlice mleka
- dodatki po želji: cimet, mleti lešniki, mandeljni, koščki čokolade, narezani koščki sadja...

V stopljeno maslo vmešaj jajca in sladkor. Penasti masi dodaj kakav, moko, sol in mleko. Uporabi dodatke po okusu. Maso razporedi po pekaču in peči cca 30 minut na 180 stopinj. Pečeno lahko preliješ s čokoladnim prelivom.

 

Zamorček:
- 10 dag moke,
- 1/2 pecilnega,
- 14 dag sladkorne moke,
- 1 vanili sladkor,
- 14 dag masla,
- 7 dag čokolade,
- 7 dag sesekljanih orehov,
- 4 jajca,
- 2-3 žlice mleka.
Vse to zmešaš in daš v okrogel pekač z luknjo na sredini. Pečeš cca 30 minut na 180 stopinj. Preveriš z zobotrebcem, če je  pečeno. Pečeno prelij s čokoladnim prelivom. Serviraj s stepeno smetano.

Babičini medenjaki
- 400 g pirine moke
- 450 g mletih orehov
- 200 g rjavega sladkorja
- 300 g masla
- 5 žlic medu
- 3 jajca - 1 beljak prihrani za mazanje
- eno žličko cimeta
- eni žličko klinčkov
- 3-5 cl konjaka
- naribana lupina limone
- ščep soli
Hladno maslo nareži na koščke in ga na deski na hitro vgneti z vsemi sestavinami. Naredi kepo testa, ki se kar packa in daj to v hladilnik v folijo, da se strdi. Gnetenje in hlajenje ponovi še 2x. Po tretjem hlajenju testo razdeli na manjše kepe in daj vsako posebej v vrečko in v hladilnik. Prvo kepo razvaljaj v vrečki na 3-5 mm, nato vrečko prereži in testo preloži na pomokano desko.  Izreži piškote in jih okrasi s kandiranimi češnjami, polovicami orehov, lešniki, lahko narišeš vzorce z barvo za piškote... in premaži z beljakom pred peko. Daj v pečico na 180 stopinj in peči cca 5-8 minut. Na pekaču jih ohladi in hrani v škatli. 


Linški piškoti
- 1 kg moke
- 0,5 kg sladkorja
- 25 dag jedilnega škroba
- 2 pecilna praška
- 5 vanili sladkorjev
- sok 2 limon
- 5 jajc
- 60 dag margarine
- marmelada
Moko, sladkor, škrob in pecilni prašek zmešaj, dodaj narezano margarino, jajca, vanilijev sladkor in limonin sok. Umesi testo, naredi kepo, jo zavij v folijo in daj za 30 minut počivat v hladilnik. Tanko ga razvaljaj, oblikuj z modelčki kroge, srčke, zvezdice..., sredi vsakega drugega pa izreži krogec. Pečeš na 190 stopinj. Pečene premaži z marmelado, pokrij z izrezanim piškotom in stisni.

 

Čokoladne kroglice
-  zdrobiš 20 dag piškotov,
- 10 dag rozin,
- 20 dag masla,
- 20 dag sladkorja,
- 20 dag čokolade v prahu,
- 4 žlice mleka, 
- 1 dcl ruma.
Vse zmešaš in oblikuješ male kroglice, ki jih povabljaš v kokosovi moki, lahko tudi v čokoladnih drobtinicah, zdrobljenih mandeljnih. Daš v hladilnik, da se strdijo.

 

Božični ingverjevi piškoti

- 280 g moke
- 5 g mletega ingverja
- 5 g sode bikarbone
- 3 g mletega cimeta
- 2 g mletih klinčkov
- 2 g soli
- 170 g zmehčano maslo
- 200 g sladkorja
- 15 ml vode
- 60 ml javorjevega sirupa
- 25 g sladkorja

Skupaj presej moko, ingver, sodo, cimet, klinčke in sol. V večji posodi kremasto zmešaj maslo in 200 g sladkorja. Vmešaj vodo in sirup. Postopoma dodaj presejane sestavine. Maso oblikuj v kroglice velikosti oreha in jih povaljaj v preostalem sladkorju. Piškotke položi na pekač, obložen s papirjem za peko, približno 5 cm narazen in jih rahlo potlači. Peci 8 do 10 minut na 175°C. Piškote 5 minut hladite na pekaču, nato jih prestavi in popolnoma ohladi.

 

Črni piškoti
- 2 lončka moke
- 1 žličko pecilnega praška
- Pol žličke sode

- Četrtino žličke soli
- 250 g margarine ali masla
- 75 g čokolade v prahu
- 45 g sladkorja
- 2  jajci
- 37 g mlečne čokolade
- 1 lonček mletih orehov
- Lešnike z okras
Jajca in sladkor stepi. Orehe in čokolado zmiksaj. Margarino stopiš. Vse skupaj zmešaš in narediš piškote z žličko. Na vsak piškot naj lešnik. Peči cca 10 minut na 200 stopinj.

 

Srčki obliti s čokolado in potreseni z narezanimi mandeljni
 - 30 dag moke,
- 12 dag orehov ali lešnikov,
- 25 dag masla,
- 14 dag sladkorja,
- 1 jajce,
- 1 vanili sladkor

za preliv
- 10 dag temne čokolade
- 10 dag masla

Narediš testo in ga daš v hladilnik počivat. Iz testa izrežeš srčke in jih daš v ogreto pečico na 180 stopinj za 12 do 15 minut. Ohlajene srčke do polovice namočiš v preliv iz 10 dag temne čokolade in 10 masla in jih odlagaš na peki papir. Potreseš z narezanimi mandeljni. Ni težko, je pa zelo dobro. 


Florentinci - najboljši...
- 175 g sladkorja
- 2 žlici medu
- 200 g masla
- 150 g sladke smetane
- 50 g oranžata in 50 g citronata
- 125 g narezanih mandljev
- 100 g moke
- 21 kandiranih češenj
- 200 g grenke čokolade

Maslo, med, sladkor in smetano segrej in mešaj dokler ne zavre. Primešaj citronat, oranžat in mandljeve lističe. Kuhaj 2 minuti, odstavi in vmešaj moko. Ohladi. Pekač obloči s peki papirjem in z žličko naloži kupčke, ki jih malo splošči in na vsakega daj na sredino kandirano češnjo. Med peko se razlezejo, zato jim daj dovolj prostora. Piškote pečeš na 200 stoping cca 8-10 minut. Ohladi jih na rešetki. Čokolado razpusti v vodni kopeli in po spodnji strani florentince na debelo namaži, da se ne bodo lomili. Posuši in ohladi. Najboljši so čez par dni.


Piškoti moje babice
- 75 dag moke
- 25 dag sladkorja
- 500 g masla ali margarine
- 2 jajci
- 1 vanili sladkor
- 1 pecilni prašek
Zgneteš testo in zvaljaš. Oblikuješ zvezdice, srčke… pečeš na 180 stopinjah, da porumenijo cca 10 minut.





Kokosovi poljubčki
- 4 beljaki
- 20 dag sladkorja v prahu
- 20 dag kokosove moke
Naredi sneg iz beljakov, dodaj sladkor in kokosovo moke, zmešaj in naredi male kroglice. Daj v pečico na 130 stopinj za cca 35 minut.






Cimetove zvezdice

za cca 70 zvezdic
- 500 g zmletih mandljev
- 5 beljakov
- 450 g zmletega sladkorja
- 2 žlički zmletega cimeta
- Žlica češnjevca
Iz beljakov stepi sneg, v katerega vmešaj sladkorni prah. Skodelico snega prihrani za glazuro. V sneg zamešaš mandeljne, cimet in češnjevec. Hitro ugneti testo, ga pokrij in daj za eno uro v hladilnik.
Desko posuj s sladkorjem in razvaljaj testo 1 cm na debelo. Izreži zvezdice in jih enakomerno premaži z beljakovo glazuro.
Daj jih na pekač in jih pusti čez noč na sobni temperaturi.
Pečico segrej na 160 stopinj in peči zvezdice cca 7 minut. Znotraj morajo biti še mehke, glazura pa mora ostali bela.
Če želiš še posebej prijeten vonj in okus, položi zvezde na pekač posut z janežem.



Polnjeni dateljni - 30 datljevih tortic
 - 30 posušenih dateljnov
 - 150 g marcipanove zmesi
 - 50 g sladkorja v prahu
 - 50 g sesekljanih pistacij
 - 2 cl curacao
 - 2 žlici sladkorja
 Datljem odstrani koščice. Marcipan zmešaj s sladkorjem v prahu, pistacijami in likerjem. Vse dobro pregneti in iz mase naredi 30 kroglic. Povaljaj jih v sladkorju. V vsako kroglico potisni datelj.  Še posebej slastni in vabljivi so dateljni, če jih potopiš v stopljeno čokolado. Narejene dateljne v marcipanu daj v papirnate skledice.

Domači kukiji  
- 2 jajci
 - 20 dag moke
 - 22 dag sladkorja
 - 1 vanilij skladkor
 Zmešaj in dodaj
 
- 34 dag polnozrnate moke
 - 1 čajno žličko sode
 - 15 dag kokosove moke
 - 15 dag na koščke narezane jedilne čokolade
 Oblikuj kroglice in jih peči cca 12 minut na 170 stopinj.

 

 Skutina torta
 - 150-200 g drobtin
 - 40 g masla
 - 135 g sladkorja
 - 500 g filadelfije
 - 1 veliko žlico limoninega soka
 - 5 jajc
 Drobtine zmešaj s sladkorjem (2 žlici) in maslom. Gneti, da se sestavine sprimejo in maso na tanko obloži po okroglem tortnem modelu.
 Sir zmehčaj in zmešaj s preostalim sladkorjem, limonino lupino, limonim sokom in rumenjaki. Mešaj, da dobiš kremasto maso.
 Beljake stepeš v trd sneg in ga narahlo vmešaj v sirovo kremo. Maso daš na drobtinovo maso.
 Pečeš 75 minut na 150 stopinj. Torta se mora popolnoma ohladiti, zato jo naredi vsaj en dan prej.

 Miklavževi parkeljni
- 80 dag moke
- 1 kavna žlička soli
- 2,5 dag kvasa
- 2 rumenjaka
- 8 dag sladkorja
- 8 dag masla
- 1 žlica ruma
- 1 vanilin sladkor
- 4 dl toplega mleka
 
Pripravi kvas s toplim mlekom in žlico sladkorja in pusti, da vzhaja. segrej preostalo mleko, dodaj sladkor, rumenjaka, vanilin sladkor in žlico ruma.
V skledo daj  moko, ob strani daj sol in naredi jamico, v katero daš  kvas, nato pa zamesi testo s pripravljenim mlekom. Nazadnje dodaš  raztopljeno maslo in zamesi srednje mehko testo.

Pripravljeno testo naj 40 minut vzhaja. Vzhajano testo oblikuj v oblike parkeljnov, miklavžev, hudičkov… Za oči lahko uporabiš rozine, cel poper, nageljnove žbice… za jezičke pa koščke rdečega blaga.
Parkeljne položi na pekač, obložen s peki papirjem in jih pusti vzhajati 15 minut. Pred peko jih namaži z  raztepenim jajcem.
Peči 15 - 20 minut pri temperaturi 180 - 200 stopinj.

 

Rogljički z marmelado
 - 40 dag moke
 - 20 dag masla
 - malo kvasa
 - 4 žlice mleka
 - 1 žlička sladkorja
 - 4 žlice kisle smetane
 - ščep soli
 Kvas namoči v mlačno mleko, dodaj žličko sladkorja, pusti vzhajati. Nato zamešaj v moko in dodaj kislo smetano in sol. Testo pusti počivat 1 uro v hladilniku.  Testo razvaljaj in razreži na male kvadratke in jih nadevaj z domačo marmelado. Zvij v rogljiček in daj v ogreto pečico (180-200 stopinj) za cca 20 minut. Pečene potresi s sladkorjem v prahu.

 

Vanilijevi rogljički.
 - 280 g moke
 - 200 masla
 - 100 g orehov
 - 70 g slakorja v prahu
 
Za posip
 - sladkor v prahu
 - vanilijev sladkor
 
Zmehčano maslo nareži na koščke in jih na hitro vgneti v moko, pomešano z mletimi orehi in sladkorjem v prahu. Iz testa naredi svaljek, ki ga nareži na koščke in oblikuj majhne rogljičke. Pekač obloži s peki papirjem in nanj naloži roljičke. Daj v ogreto pečico (cca 180 stopinj) za 10 do 15 minut oz. da bodo rahlo porumeneli. Pečene povaljaj v sladkorju v prahu pomešanim z vanilijevim  sladkorjem.

Novo

Preselili smo se na Medvedovo 16, Kamnik. V naši ponudbi so unikatni izdelki več kot 100 ...

NOVO

Iščemo kuharja ali kuharico, natakarico ali natakarja in občasno pomoč na cateringu. Če te ...

Zimski delovni čas (od 8.10.2018 do 31.3.2019)   PON. - ČET.: od 9.00 do 21.00 ...

V gostilni Majolka lahko brezplačno najamete prostor za sestanke, srečanja, promocije, vendar ob ...