Orehova potica

Slovenska potica je izvirna slovenska sladica. Receptov zanjo je ogromno. Jaz jo pripravljam po receptu moje mame. Ko smo doma pekli potico, je bil to poseben obred in posebno stanje. Vrata smo zapirali, vse je moralo biti čisto in svečano, da nismo motili ritma naše mame in da je potica res uspela. Poskusi še ti!

Za testo potrebuješ:
2,5 dag kvasa
50 dag mehke moke
8-10 dag masla
2,5dl mleka
2 rumenjaka
8-10 dag sladkorja
žlica ruma
sol

Orehov nadev:
1,5 dl mleka
4 dag masla
35 dag orehov
cimet
vanilijev sladkor
2 beljaka
rum.

Priprava testa: Iz malo mlačnega mleka, žličke moke, žličke sladkorja in kvasa narediš kvasec. Daš ga na toplo. V posodi segreješ mleko, maslo in sladkor. Ko kvasec vzhaja ga vliješ k presejani moki, dodaš še ogreto mleko s sladkorjem in maslom, ter rumenjake, sol in rum. Testo stepaš toliko časa, da po površini postane gladko, v notranjosti pa elastično ter se loči od posode in kuhalnice. Nato testo pomokaš, ga pokriješ s čistim prtom in ga daš vzhajat na toplo. Med tem časom pripraviš nadev.

Nadev: Mleko, maslo in polovico sladkorja zavreš. Z njim popariš orehe, dodaš začimbe in ko se ohladi dodaš še sneg iz beljakov kateremu vtepeš  še preostali sladkor.

Ko je testo vzhajano ga razvaljaš. Enakomerno ga namažeš z nadevom in ga zviješ. Položiš ga v z maslom namazan pekač. Potico pustiš, da še enkrat vzhaja, vzhajano prebodeš  jo namažeš z razžvrkljanim jajcem in jo cca  eno uro pečemo pri 170° C.

DOber tek!
 

Novo

Preselili smo se na Medvedovo 16, Kamnik. V naši ponudbi so unikatni izdelki več kot 100 ...

NOVO

Iščemo kuharja ali kuharico, natakarico ali natakarja in občasno pomoč na cateringu. Če te ...

Zimski delovni čas (od 8.10.2018 do 31.3.2019)   PON. - ČET.: od 9.00 do 21.00 ...

V gostilni Majolka lahko brezplačno najamete prostor za sestanke, srečanja, promocije, vendar ob ...