Pustni krofi

Enostavno, hitro in doslej so bili še vedno zelo dobri.

1 kg moke
9 dag kvasa
1/2 l mleka
7 rumenjakov
6 dag sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 dl olja
1/2 dl ruma
1 mala žlička soli
1/2 limoninega soka
marelična marmelada
 

Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor stepamo, da postane masa penasta in naraste. Masi dodamo olje in rum in počasi mešamo dalje, dodajamo sol, limonin sok, vzhajani kvas, preostanek mleka in moko. Mešamo še približno 10 do 15 minut. Ko je zmešano, maso zajemamo z jedilno žlico (da imamo merico za velikost)  in oblikujemo kroglice in jih pustimo vzhajati približno 30 minut. Med vzhajanjem jih lahko obrnemo, tako da vzhajajo z obeh strani.
Tik pred koncem vzhajanja segrejemo olje na približno 140° C. V njem krofe po obeh straneh zlato rjavo ocvremo. Vroče ali ohlajene s strani nadenemo z marmelado, s katero smo napolnili brizgalno vrečko z ustreznim nastavkom. Nazadnje jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Iz tega testa naredimo cca 20 krofov.


Nasveti

  • Vse sestavine, posodo in kuhinjske pripomočke, ki jih bomo uporabili pri pripravi kvašenega testa, pred pripravo ogrejemo na sobno temperaturo.
  • Za krofe pripravimo kvašeno testo, ki je nekoliko mehkejše od običajnega. 
  • Če za izrezovanje krofov nimamo ustreznega modela, si pomagamo s kozarcem s tankimi robovi – kozarec z robom najprej pomokamo po robovih, da se testo ne prijema. 
  • V segreto olje položimo najprej 1 krof, da testiramo, če je testo zadosti vzhajalo in če je temperatura olja prava. Pravilno vzhajan krof se v olje potopi do polovice. Ko ga obrnemo, nastane zaradi tega na obodu znamenit svetel venček.  Pri nas je bila vedno cela tragedija, če tega venčka ni bilo na krofu.
  • Krofe polagamo v olje s stranjo, ki je bila na delovni površini. Najprej cvremo pokrite, ko jih obrnemo, pa odkrite. 
  • Pri stepanju kvašenega testa za krofe kuhalnice ne vzdigujemo previsoko. Sicer v testo vtepemo preveč zraka, sredi krofov pa zato nastanejo velike luknje.
Dober tek!
 


 

Novo

Preselili smo se na Medvedovo 16, Kamnik. V naši ponudbi so unikatni izdelki več kot 100 ...

NOVO

Iščemo kuharja ali kuharico, natakarico ali natakarja in občasno pomoč na cateringu. Če te ...

Zimski delovni čas (od 8.10.2018 do 31.3.2019)   PON. - ČET.: od 9.00 do 21.00 ...

V gostilni Majolka lahko brezplačno najamete prostor za sestanke, srečanja, promocije, vendar ob ...